Verkko-opiskelusta minulla on kokemusta vain opiskelijan roolissa. Ongelmia, mitä opetuksessa on tullut ovat yleensä ääniongelmat, etenkin Adobe Connect -yhteyksissä. Opettajan ääni kuuluu, mutta kaikkien läsnäolijoiden ääntä ei saada välttämättä koko tapaamisen aikana kuuluviin. Onneksi on myös chatti -mahdollisuus kommunikointiin. Ääniongelmat voivat johtua huonoista yhteyksistä, asetuksista tai laitteista. Yleensä aina AC-istunnoissa on mukana tekninen tuki, joka yrittää korjata ongelmaa.
Verkko-opettajankin tulisi osata neuvoa opiskelijoita yleisimmissä verkko-opiskeluun liittyvissä teknisissä ongelmissa. Hankalimmissa tilanteissa oppilaitoksen tekninen tuki auttaa. Tekniset ongelmat vievät aina aikaa itse opetettavalta asialta, joten ohjeistus verkkokurssille kannattaa valmistella huolella ja suunnitella aikaa myös teknisten ongelmien varalle.
Verkko-opiskelu on sujuvaa ja mukavaa, kun on perehtynyt huolella käytettäviin ohjelmiin ja alustoihin, sekä annettuihin ohjeisiin. Olisi hyvä myös omistaa laadukkaat ja ajantasaiset laitteet. Tämän lisäksi kaikki asetukset tulee tarvittaessa muuttaa sovellukseen sopivaksi hyvissä ajoin ennen sovittua verkko-opetusta, esim. AC-tapaamista.
Opettajan verkko-opetuksessa on haasteena muistaa monet tehtävät.
- Koko verkko-opiskeluprosessin ohjaus (ensikertalaisen ohjaus ja rohkaisu)
- Opintojakson kokonaisuus (aikataulun, osien ja kokonaisuuksien hallinta ja niistä tiedottaminen, opiskelijoiden roolittaminen)
- Sisältöjen ymmärtämisen ohjaus (kysymysten ja kommenttien esittäminen)
- Didaktinen ohjaus
- Sosiaalinen ohjaus ja vuorovaikutus (avoimuus, tasavertaisuus, yksilöllinen huomiointi, yhteisöllisyys)
- Osallistuminen (oma esimerkki, nopea avunanto)
Lähteet
Ohjaustaidot verkko-opetuksessa. Luettu osoitteesta URL: http://www.ihanova.fi/ohjaust/index.php?valikko=7&valinta=7q
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti