1.3 Sosiaalinen media ja PLE
Olen jo aiemmin blogissani kirjoittanut PLE:stä, mutta kertaus on opintojen äiti; eli PLE (Personal Learning Environment) on henkilökohtainen oppimisympäristö, jossa opiskelija hallitsee omaa oppimistaan. Opiskelija asettaa itselleen oppimistavoitteet ja hallitsee oppimisensa sisältöä ja prosessia. PLE voi olla esimerkiksi tietokone- tai www-pohjainen sovellus. Yksi PLE:n ominaisuuksista on kommunikointi toisten kanssa oppimisprosessin aikana.
PLE-ympäristöön voidaan integroida esim. blogeja ja sosiaalisen median järjestelmiä, kuten Facebook ja Twitter. Enemmän PLE:stä aiemmasta kirjoituksestani eli täältä.
Sosiaalinen media oppimisen työvälineenä
Sosiaalisen median käyttö opetus- ja oppimistilanteessa nähdään tiedon jakamisena tai tiedonhankintana, osallistumisena tai tiedon luomisena. Nykypäivän oppimiskäsitykset ja valtakunnalliset opetussuunnitelmat painottavat keskeisesti oppijan roolia aktiivisena tiedon tuottajana. Oppimisessa ja opetuksessa on tärkeää tarkastella, miten ja mihin sosiaalista mediaa ja sen sovelluksia käytetään. Sosiaalisen median käyttöä sinänsä ei voida pitää pedagogisena arvona. Sosiaalista mediaa käytettäessä yhteisessä tiedon tuottamisessa voidaan opetukseen ja oppimiseen tuoda pedagogisesti rikkaita työtapoja, jotka eivät muuten olisi mahdollisia.
Sosiaalinen media tiedon jakamisessa
Sosiaalisen median sovellukset, kuten Twitter, Facebook, YouTube sekä blogit ja wikit tarjoavat nopean ja helppokäyttöisen työkalun tiedon julkaisemiseen ja jakamiseen verkossa. Julkaisemisen helppous verkossa saattaa usein johtaa kuitenkin yksisuuntaiseen viestintään, ilman että työkalujen muita ominaisuuksia tai alkuperäistä tarkoitusta on syvemmin ymmärretty tai hyödynnetty.
Sosiaalisen median kautta osallistuminen
Sosiaalisessa mediassa käyttäjät kuuluvat ja osallistuvat erilaisiin yhteisöihin. Yhteisöissä jaetaan ajatuksia, tietoa ja mediamateriaalia. Yhteinen intressi on usein syy yhteisöjen kokoontumiseen. Osallistuminen yhteisöön, sen toimintaan ja keskusteluun antaa pohjaa jaettujen, yhteisten merkitysten ja yhteisen ymmärryksen luomiselle, joka on muuten usein kehittyneempää kuin ihmisen yksistään rakentama ymmärrys. Ymmärryksen muodostuminen ja asiantuntijuuden kehittyminen on toimintaa, jossa sosiaalisen median työkalut voivat tuoda merkittävää lisäarvoa. Asiantuntijayhteisöön aktiivisesti osallistuva oppija sosialisoituu sen toimintakulttuuriin ja käytäntöihin.
Nykyisessä tietoyhteiskunnassa sosiaalisella medialla on keskeinen osa päätöksentekoon osallistumisessa ja kansalaisvaikuttamisessa. Erilaiset kansanliikkeet ja järjestöt ovat ottaneet sosiaalisen median työkaluksi, joka mahdollistaa nopean tiedonvälityksen ja suurienkin joukkojen koollekutsumisen tapahtumiin.
Sosiaalinen media tiedon luomisen välineenä
Sosiaalinen media tukee ja mahdollistaa tiedon tuottamista yhteisöissä. Esimerkkinä yhteisen kirjoittamisen mahdollistavat wiki-työkalut, jossa samalla tekstillä voi olla useampia kirjoittajia, muokkaajia ja kommentoijia. Verkossa on työkaluja, jotka tuovat uusia tapoja tiedon luomiselle ja edelleen kehittämiselle. Verkkoviestinnän eri muotoja kuvaa välittömyys, vuorovaikutteisuus ja tasa-arvoisuus.
Sosiaalisen median pedagogisia käyttökohteita
- Yhteinen kirjoittaminen, prosessikirjoittaminen ja prosessin dokumentointi (esim. wiki-työkalu)
- Oppimispäiväkirja tai työssäoppimispäiväkirja (esim. blogi)
- Verkkokeskustelu (esim. keskustelufoorumi)
- Ohjausdialogi etäopetuksessa (esim. chat-työkalu)
- Oppijan portfolion työstäminen ja julkaiseminen
- Oppijan tuotosten (esim. kuvien ja videoiden) julkaiseminen
- Koulun verkkolehden työstäminen ja julkaiseminen
- Verkko-oppimisympäristönä esim. yhteisöllisessä tiedonrakentelussa tai tutkivassa oppimisessa
- Sosiaalisten tilanteiden simulointi
- Koulun verkkolehden työstäminen ja julkaiseminen
- Verkko-oppimisympäristönä esim. yhteisöllisessä tiedonrakentelussa tai tutkivassa oppimisessa
- Sosiaalisten tilanteiden simulointi, esim. tapakasvatuksessa tai kielen oppimisessa (virtuaaliympäristöt ja –maailmat)
- Verkkovaikuttaminen, verkkodemokratia ja aktiivinen kansalaisuus
- Oman mielipiteen muodostaminen ja argumentointi yhteisössä
- Aineiston hankinta (esim. kuvat, videot)
- Suunnittelu, ideointi, kehittäminen
Lähteet
Opetusministeriö. KenGuru. Sosiaalisen median pedagoginen käyttö. Luettu 26.5.2015 osoitteesta URL: http://www10.edu.fi/kenguru/?sivu=some_pedagoginen_kaytto
Opetusministeriö 2012. Tutkittua tietoa oppimisympäristöistä. Tieto ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa. Oppaat ja käsikirjat 2012:13. Luettu 25.5.2015 osoitteesta URL: http://www03.edu.fi/aineistot/oppimisymparistot/tutkittua_tietoa_oppimisymparistoista_VERKKO.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti