4.2 Tietoturva ja tekijänoikeudet
Olen opiskellut Lapin avoimessa yliopistossa mediaosaamista ja tekijänoikeuksiin liittyviä asioita tieteellisen kirjoittamisen ja tiedonhaun kursseilla. Tietoturva-asiat ovat usein itseopiskelun varassa opiskelijoille ja uusille työntekijöille suunnattujen tietoturvaoppaiden avulla. Mediaosaaminen, tietoturvaan ja tekijänoikeuksiin liittyvät taidot ovat keskeisessä asemassa niin opiskelussa kuin työelämässäkin. Niitä ei yleensä opita kunnolla yhden kussin aikana. Siksi olisikin hyvä, jos niitä kerrattaisiin koko opintojen ajan ja kaikki opettajat osaisivat ohjata näiden taitojen kehittymistä. Samalla opettajilla tulisi itselläänkin kerrattua.
Hoitoalalla kirjoitetaan paljon raportteja ja esseitä käytännön harjoitteluihin ja muihin tehtäviin liittyen. Näiden yhteydessä voitaisiin käsitellä myös verkkokirjoittamista ja hyödyntää vekkoympäristössä tehtäviä oppimistehtäviä. Näin opiskelijat oppisivat aina käyttämään asiallista ja kontekstiin sopivaa kirjoitustapaa. Opettajien olisi myös hyvä osata tiedonhankinnan taitoja, jotta he pystyisivät integroimaan tiedonhankinnan osaksi oppimistehtäviä, ohjaamaan opiskelijoita tiedonhankinnassa ja arvioimaan oppilaiden tiedonhankinnantaitoja sekä itse oppimistehtäviä.
Tietoturvaan liittyen ammattikorkeakouluopiskelijoita voisin opettajana muistuttaa kertaamaan Lapin ammattikorkeakoulun IT-palvelujen käyttösäännöt, josta löytyy tietoa mm. hyvien salasanojen valinnasta, kalasteluviesteistä, huolellisuudesta tietokoneita ja tulostimia käytettäessä sekä muistitikkujen sisällön suojaamisesta tarvittaessa.
Tekijänoikeuksiin liittyen lainaus-, viittaus- ja lähdekäytäntöjä opetellaan mm. erilaisten kirjoitelmien, raporttien ja esseiden yhteydessä. Ostin heti opiskeluni alussa itselleni käsikirjaksi Hirsijärven ym. 2010 Tutki ja kirjoita -kirjan, jota olen ahkerasti käyttänyt. Kielijelpistä saa myös kirjoitusviestinnästä hyvin tietoa. Viittauskäytänteet ovat melkeinpä syöpyneet takaraivooni.
Opiskelijoita on syytä ohjata copy-paste -tyyppsestä kirjoittamisesta omin sanoin kirjoittamiseen ja hyviin viittauskäytäntöihin. Lisäksi opiskelijoiden tulee hallita kuvien käyttöön liittyvät tekijänoikeudet tutkielmia ja esitelmiä tehdessään. Verkkoympäristöissä kuvien lisäksi mukaan tulevat myös muiden sisältöjen käyttöön liittyvät tekijänoikeudet.
Vuonna 2011 Kopioston Digilupa on saatu peruskouluille, lukiolle, ammatillisille oppilaitoksille ja ammattikorkeakouluille sekä vuodesta 2012 myös yliopistoille. Lupa sisältää oleellisesti kolme lupaa; skannausluvan, verkkosisällön kopiointiluvan sekä luentojen videointiluvan. Asiasta lisää täältä.
Lisää tietoa aiheesta:
Opiskelijan tietoturvaopas
Opettajan työ ja tekijänoikeudet
Nuorten netti
Tietoturvaoppaita opiskelijoille
Lähteet
Opettajan tekijänoikeus. Kopioston digilupa. Luettu osoitteesta URL: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/aineisto/kopioston-digilupa/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti