tiistai 26. toukokuuta 2015

OPPIMISTEHTÄVÄ 1.


Ensimmäisenä tehtävänäni on tutustua ja esitellä kolme erilaista oppimisympäristöä, jossa verkko-opetus ja -oppiminen ovat merkittävässä roolissa. Eli millaisista elementeistä verkko-oppimis- ja -opetusympäristöt rakentuvat?

1.1 Oppimisalusta

Esittelen opiskeluni (sh ja yamk-tutkinto) ja opetusharjoitteluni kautta tutuksi tullutta oppimisalustaa Moodlea. Toinen omien opintojeni (Lapin avoimen yliopiston opinnot) kautta tutuksi tullut oppimisalusta on Optima, mikä on käytössä myös opettajaopinnoissani.

Moodle

Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva oppimisalusta, jonka avulla on mahdollista rakentaa kokonaisia verkkokursseja tai lähiopetuksen tueksi tarkoitettuja osioita. Moodle koostuu erilaisia toiminnallisuuksia tarjoavista lohkoista ja moduuleista, joiden avulla kurssin voi rakentaa. Moodle sisältää kaikki yleisimmät oppimisalustojen ominaisuudet. Sitä on mahdollista räätälöidä oppilaitoksen tarpeita vastaavaksi juuri sen  avoimen lähdekoodin vuoksi. Moodle on kasvattanut nopeasti suosiotaan aktiivisten kehittäjien/käyttäjien ansiosta ja on käytössä monissa korkeakouluissa ympäri maailmaa.

Moodlea pidetään sopivana opiskelukokonaisuuksiin, joissa opiskelijat ovat vuorovaikutuksessa sekä keskenään että opettajan kanssa. Moodlen työkalut mahdollistavat vuorovaikutuksen sekä kokonaan verkossa toteutettavilla kursseilla että lähiopetuskertojen välillä. Moodlen vuorovaikutustyökaluja ovat esimerkiksi keskustelualue, chat, työpaja ja wiki. Näitä voi käyttää mm. esittelyihin ja ryhmäytymiseen etäkursseilla, keskusteluun opettajan ja opiskelijoiden välillä, pari- ja ryhmätöihin, koko opiskelijaryhmän väliseen viestintään, vertaisarviointiin ja opponointiin, yhteiskirjoittamiseen...
Kattava ohjeistus Moodlen käyttöön löytyy Moodle Docs -sivustolta.
Moodlea voi testata täältä.

Moodle -näkymä akuutti- ja vastaanottohoitotyön kurssista.

Moodlen verkko-oppimisessa hyödynnetään eri aistien käyttöä (ääni, kuva, video ja teksti). Käytössä opiskelijaa aktivoivat menetelmät (esim. ryhmäkeskustelut) tuovat vaihtelua ja monipuolisuutta luentoihin. Opiskelijalla on myös mahdollisuus palata aikaisempiin luentoihin, koska luennot voidaan nauhoittaa ja ne ovat katsottavissa tai kuunneltavissa myöhemmin.

Moodle mahdollistaa keskustelevat opetusmenetelmät mm. blogien käytön, viestit, keskustelut ja omat työtilat, jotka monipuolistavat opetusta. Verkko-oppiminen mahdollistaa yhteisöllisen tiedon tuottamisen, sosiaalisen oppimisen, vuorovaikutuksen ja on riippumaton suurelta osin ajasta ja paikasta. Verkko-opiskelu vaatii opiskelijalta omaa aktiivisuutta huomattavasti enemmän kuin lähiopetus ja ns. perinteiset luennot. Opettaja tuo tehtävän Moodleen, jolloin opiskelijan vastuulle jää annetusta aikataulusta huolehtiminen esim. palautusten suhteen. 

Omat kokemukseni, niin opiskelijana kuin opettajanakin, Moodlesta ovat olleet hyviä. Moodlen käyttö on helppo oppia. Tehtävien ja muun materiaalin lisääminen on yksinkertaista. Myös arviointi on ollut Moodlen kautta helppoa. 

Lähteet

Helsingin yliopisto 2004. VERTTI - Opettajan verkkokurssituki. Oppimisalustat. Luettu 25.5.2015 osoitteesta URL: http://www.cs.helsinki.fi/group/vertti/vertti/opal7.shtml

Lapin ammattikorkeakoulu 2015. Akuutti- ja vastaanottohoitotyön kurssi. Näyttökuva 26.5.2015 osoitteesta URL: https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=12464

Open trainers 2014. Vuorovaikutuksesta motivaatiota verkko-oppimiseen. Luettu 26.5.2015 osoitteesta URL: http://www.opentrainers.fi/blogi/itemlist/tag/moodle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti