tiistai 26. toukokuuta 2015

1.2 Mobiiliopetus ja mobiilikoulu

Mobiilioppiminen on mobiililaitteiden (esim. matkapuhelin, PDA-laitteet) avulla tapahtuvaa oppimista, jolle on ominaista oppimisen yksilöllisyys sekä ajasta ja paikasta riippumattomuus. Mobiiliopetus on puolestaan mobiililaitteiden välityksellä tapahtuvaa oppimisen ohjaamista. 

Mobiiliudella tarkoitetaan sitä, että tietoa voidaan vastaanottaa ja välittää paikasta riippumatta. Verkkoon ollaan yhteydessä langattomasti. Mobiililaitteilla voidaan olla yhteydessä tietoverkkoihin ja tätä kautta tietokoneisiin, puhelimiin tai muihin laitteisiin. Verkon kautta voidaan olla yhteydessä sekä paikallisesti lähellä oleviin ihmisiin tai sitten vaikka maailman toisella puolella asuviin. Mobiiliudelle on ominaista siis globaalisuus/lokaalisuus -ulottuvuus.

Pieneen mobiililaitteeseen voidaan verkon välityksellä saada suuri määrä tietoa. Mobiilimedian ominainen piirre on myös kompakti muoto. Mobiiliuden keskeinen ominaisuus on myös sen reaaliaikaisuus. Tiedot välittyvät nopeasti paikasta toiseen ja henkilöltä toiselle. Nopea tiedonvälitys mahdollistaa myös interaktiivisuuden (vuorovaikutteisuuden) ja tätä kautta välittömän palautteen antamisen. 

Mobiililaitteet, kuten gsm-puhelimet ja kämmentietokoneet, tuovat uuden ulottuvuuden oppimiseen ja koulutukseen.  Oppimisympäristö laajenee ja integroituu muuhun ympäristöön, jolloin oppiminen voi tapahtua aidossa kontekstissa. Kommunikointi, yhteisöllinen tiedonrakentelu ja innovointi kuvaavat keskeisesti oppimista näissä uusissa ympäristöissä. Mobiilisen opiskelun hyödyt tulevat esille sen tapahtuessa luokkahuoneympäristön ulkopuolella, oppilaan tehdessä havaintojaan ympäristöstään omatoimisesti.

Mobiililaitteen on todettu sopivan erityisesti ennalta tuttujen asioiden kertaamiseen ja pienten sisältökokonaisuuksien oppimiseen. Etuja ovat myös oppiaineiden välinen integraatio sekä kannustaminen tutkimalla tapahtuvaan oppimiseen. Ongelmia taas saattaa aiheuttaa mobiililaitteiden tuella tapahtuvan opiskelun fragmentaarisuus (pirstaleisuus), oppimisprosessin vahva yksilöllisyys, sekä mobiilikäyttötilanteiden suuri alttius monille häiriötekijöille. Mobiililaitteiden käyttö voi kuitenkin tuoda tullessaan paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja piirteitä oppimiseen.

Mobiililaitetta opiskelija voi hyödyntää tiedon keruuseen (kuvat, äänitykset, videot, muistiinpanot, paikkatiedot), oppimisprosessin dokumentointiin ja reflektointiin (esim. mobiilioppimispäiväkirjat, blogit, ääniklipit), tehtävien ohjeistuksen lukemiseen ja tehtävien palauttamiseen sekä tiedonhakuun. Lisäksi mobiililaitteella voi opiskella (lukea, katsoa kuvia, videoita, kuunnella äänitteitä), tehdä tehtäviä, pelata oppimispelejä, etsiä lisätietoa ja kommunikoida. Mobiililaitteiden avulla opettaja ja opiskelijat voivat pitää yhteyttä toisiinsa (esim. normaali kommunikointi puhelimella, tekstiviestein, chattien tai mobiilivideoneuvottelun välityksellä). Mobiililaitteet voivat helpottaa ja rikastuttaa myös luokkahuoneessa tapahtuvaa opiskelua.

Opettaja toimii mobiiliopetuksessa oppilaan ohjaajana, ohjaten oppilasta löytämään keinot oppimisprosessissa eteen tulevien ongelmien ratkaisemiseen. Opettajan on myös ymmärrettävä, miten oppilaat oppivat eri tavoin ja mukauduttava siten vastaamaan oppilaan tarpeita. Opettajan merkitys oppilaan oppimisessa ei katoa mobiiliopetuksessakaan. Mobiiliopetuksen riippumattomuus ajasta ja paikasta lisää oppilaan mahdollisuuksia itseohjautuvuuteen. Toisaalta oppilaiden kyky itseohjautuneisuuteen vaihtelee suuresti, joten opettajan ja oppilaan roolijakoja suunniteltaessa tulisi varmistaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä mobiiliopetuksessa.


Opetusharjoittelussani käytin mobiililaitetta opetuksessani kädentaitojen harjoittelupäivänä  kanylointi -rastilla (tippakanyylin pistäminen kämmenselän laskimoon). Näytin iPadiltä aiheeseen liittyvän opetusvideon, jonka jälkeen opiskelijat saivat vuorotellen kanyloida toisiaan. Skhole -lääkärinluennot voi kuunnella myös kännykästä tai tabletilta. Ja lisäksi mobiilaitteita voisi käyttää opetuksessa esim. ottamalla havaintomateriaalia; kuvia erilaisista haavoista tai vammoista, ja yhdistää niitä tehtäviin (sairauden/vamman kuvaus,  tutkimukset ja hoitomenetelmät jne.). 

Esimerkkikuvia haavoista (Repolar 2013).


Lähteet
Digital Learning 2002. Mobiililaite osana monimuotoista opetusta. Luettu 26.5.2015 osoitteesta URL: http://people.uta.fi/~as63593/graksa/mobiiliopetus.htm

Mobiiliopas 2011. Mobiilipedagogiikka. Luettu 26.5.2015 osoitteesta URL: https://sites.google.com/site/avomobiiliopas/mobiilipedagogiikka

Repolar 2013. Lääketieteen ja haavanhoidon kehitystä. Esimerkkikuvia haavoista. Kopioitu 26.5.2015 osoitteesta URL: http://www.repolar.com/pages/abilar-10-pihkasalva/esimerkkikuvia-haavoista.php

OPPIMISTEHTÄVÄ 1.


Ensimmäisenä tehtävänäni on tutustua ja esitellä kolme erilaista oppimisympäristöä, jossa verkko-opetus ja -oppiminen ovat merkittävässä roolissa. Eli millaisista elementeistä verkko-oppimis- ja -opetusympäristöt rakentuvat?

1.1 Oppimisalusta

Esittelen opiskeluni (sh ja yamk-tutkinto) ja opetusharjoitteluni kautta tutuksi tullutta oppimisalustaa Moodlea. Toinen omien opintojeni (Lapin avoimen yliopiston opinnot) kautta tutuksi tullut oppimisalusta on Optima, mikä on käytössä myös opettajaopinnoissani.

Moodle

Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva oppimisalusta, jonka avulla on mahdollista rakentaa kokonaisia verkkokursseja tai lähiopetuksen tueksi tarkoitettuja osioita. Moodle koostuu erilaisia toiminnallisuuksia tarjoavista lohkoista ja moduuleista, joiden avulla kurssin voi rakentaa. Moodle sisältää kaikki yleisimmät oppimisalustojen ominaisuudet. Sitä on mahdollista räätälöidä oppilaitoksen tarpeita vastaavaksi juuri sen  avoimen lähdekoodin vuoksi. Moodle on kasvattanut nopeasti suosiotaan aktiivisten kehittäjien/käyttäjien ansiosta ja on käytössä monissa korkeakouluissa ympäri maailmaa.

Moodlea pidetään sopivana opiskelukokonaisuuksiin, joissa opiskelijat ovat vuorovaikutuksessa sekä keskenään että opettajan kanssa. Moodlen työkalut mahdollistavat vuorovaikutuksen sekä kokonaan verkossa toteutettavilla kursseilla että lähiopetuskertojen välillä. Moodlen vuorovaikutustyökaluja ovat esimerkiksi keskustelualue, chat, työpaja ja wiki. Näitä voi käyttää mm. esittelyihin ja ryhmäytymiseen etäkursseilla, keskusteluun opettajan ja opiskelijoiden välillä, pari- ja ryhmätöihin, koko opiskelijaryhmän väliseen viestintään, vertaisarviointiin ja opponointiin, yhteiskirjoittamiseen...
Kattava ohjeistus Moodlen käyttöön löytyy Moodle Docs -sivustolta.
Moodlea voi testata täältä.

Moodle -näkymä akuutti- ja vastaanottohoitotyön kurssista.

Moodlen verkko-oppimisessa hyödynnetään eri aistien käyttöä (ääni, kuva, video ja teksti). Käytössä opiskelijaa aktivoivat menetelmät (esim. ryhmäkeskustelut) tuovat vaihtelua ja monipuolisuutta luentoihin. Opiskelijalla on myös mahdollisuus palata aikaisempiin luentoihin, koska luennot voidaan nauhoittaa ja ne ovat katsottavissa tai kuunneltavissa myöhemmin.

Moodle mahdollistaa keskustelevat opetusmenetelmät mm. blogien käytön, viestit, keskustelut ja omat työtilat, jotka monipuolistavat opetusta. Verkko-oppiminen mahdollistaa yhteisöllisen tiedon tuottamisen, sosiaalisen oppimisen, vuorovaikutuksen ja on riippumaton suurelta osin ajasta ja paikasta. Verkko-opiskelu vaatii opiskelijalta omaa aktiivisuutta huomattavasti enemmän kuin lähiopetus ja ns. perinteiset luennot. Opettaja tuo tehtävän Moodleen, jolloin opiskelijan vastuulle jää annetusta aikataulusta huolehtiminen esim. palautusten suhteen. 

Omat kokemukseni, niin opiskelijana kuin opettajanakin, Moodlesta ovat olleet hyviä. Moodlen käyttö on helppo oppia. Tehtävien ja muun materiaalin lisääminen on yksinkertaista. Myös arviointi on ollut Moodlen kautta helppoa. 

Lähteet

Helsingin yliopisto 2004. VERTTI - Opettajan verkkokurssituki. Oppimisalustat. Luettu 25.5.2015 osoitteesta URL: http://www.cs.helsinki.fi/group/vertti/vertti/opal7.shtml

Lapin ammattikorkeakoulu 2015. Akuutti- ja vastaanottohoitotyön kurssi. Näyttökuva 26.5.2015 osoitteesta URL: https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=12464

Open trainers 2014. Vuorovaikutuksesta motivaatiota verkko-oppimiseen. Luettu 26.5.2015 osoitteesta URL: http://www.opentrainers.fi/blogi/itemlist/tag/moodle

maanantai 25. toukokuuta 2015

Verkkopedagogiikka

Aikaa on kulunut jo tovi viime päivityksestä ja paljon on ehtinyt tapahtua; APE -opintoni ovat loppusuoralla tätä verkkopedagogiikan kurssia ja näyttöportfoliota lukuun ottamatta. Sen verran on aikaa kulunut, että minun täytyy palautella mieleeni tätä bloggerin käyttöä ja suorittaa sitten kunnialla loppuun 3 op:n kurssi. Ammattipedagogiset opinnot minun olisi tarkoitus saada valmiiksi syksyllä 2015.
Hieman hirvittää tämän kurssin tulevat tehtävät...mahdanko niistä selviytyä. Olen normi somen käyttäjä, mutta tämä blogi, upotukset, linkitykset, RSS-syötteet ynnä muut voivat aiheuttaa hieman päänvaivaa...

Uskon, että tästä kurssista tulee olemaan minulle hyötyä, kun haen opetusalalle töihin. Opetus siirtyy yhä enemmän verkkoon. Minun pitää opettajana olla tietoinen tietoteknisistä mahdollisuuksista, joita voin opetuksessani hyödyntää. Ja eihän sitä tiedä, vaikka nykyisessä sairaanhoitajan työssäni tästä olisi minulle myös hyötyä.